sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Syyskakku

Teksti MINKA 4V

Koristeita kakun päällä
Tämä on ihanan raikas kakku yleensä ehkä kevääseen, mutta nyt tein sen kuitenkin näin syksyllä eli ei sen niin väliä. :)

Täytteet diblomaattikreemi sekä mansikkahillo. :) Koristeista voisi päätellä sen olevan vadelma, mutta kun unohdin ostaa kaupasta sellaisia. :(      

Reseptejä edelleen saa mutta laittakaa ennemmin vaikka sähköpostia. jenna_jussila@yahoo.com.

Myös kaikkia muita asioita voi yksityisviestein laittaa.

Minulta saa myös tilata kaikkea sähköpostin tai facebookin kautta. Ryhmäni facebookissa on KAKKUTAR, liittykää ihmeessä, sinne päivittelen enemmän. :)

Syysterveisin, 
Jenna :)

Mansikkakakku

Mansikkakakku


Syksyn viimeisistä mansikoista tehty mansikkakakku. :)
Täytteenä diblomaattikreemi sekä mansikkahillo.

Tein vain perus vaalean kakkupohjan 2 hengen taikinasta. Leikkasin uunista tultuaan kahteen osaan ja laitoin täytteet sekä pursotin kakun kermavaahdolla ja asettelin söpöt pienet mansikat päälle. :)

sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Tekniikoita

Marenkipursotuksia
 Tässä on tehty marengeista isoja ympyröitä, koska niistä tuli leivoksia.

Ensin pitää valmistaa marenki, jonka jälkeen ne pursotetaan:

3 valkuaista
7 rkl sokeria
1 tl vaniliinisokeria

1. Erottele keltuaiset ja valkuaiset.

2. Vatkaa valkuaiset ja sokerit sähkövatkaimella vaahdoksi (niin, että vaahto pysyy kulhossa vaikka sen kääntäisi ylösalaisin)

3. Ripottele hieman perunajauhoja leivinpaperille siivilän läpi ja pursota vaahto sopivan kokoisiksi ympyröiksi jättäen niiden väliin hieman tilaa.

4. Paista 100 asteessa 1-2 tuntia, jonka jälkeen pienennä uuni 50 asteeseen ja anna marenkien kuivua pienessä lämmössä muutama tunti niin, että niihin tulee kova kuori.

Valmiit leivokset


Kuvion painelu muotilla marsipaaniin

Kauempaa kuvaa kuviosta
 Ensin kaulitaan marsipaani kuvio muotin päälle niin, että marsipaaniin jää vahva kuvio. Kuviomuotteja saa ostettua ainakin leivontaliikkeistä. Tuusulassa on ainakin yksi hyvä liike. :)

Sitten marsipaani laitetaan kakun päälle ja se on valmis.

Suklaapursotukset
Ensin sulatetaan suklaa, jonka jälkeen se laitetaan pursotuspussiin. Reiän pitää olla aika pieni ettei suklaa valu joka paikkaan. :) Suosin leivontasuklaata, koska se ei jähmety niin nopeasti.

Tämän jälkeen se voidaan pursottaa haluamalla tavalla. Kuvassa minulla on ollut alla paperi missä oli kuvioita, jonka mukaan pursotin.

Suklaa kääretortut


Olen tehnyt jo aikaa sitten nämä suklaiset kääretortut koulussa. Pohjana on suklaavetopohjat ja täytteenä suklaavoikreemi ja hillo. Päälläkin on voikreemiä ja koristeena suklaa nonparelleja. 

Vetopohjan ohje oli jo aikaisemmissa kirjoituksissani. :) Näihin voi laittaa mauksi ihan mistä itse tykkää, minä en edes niinkään välitä suklaa jutuista, mutta näitä sain ohjeeksi tehdä ja mausta tuli yllättävän kiva.

Valmistus on helppoa. Ensin tehdään tietysti vetopohjat ja sen päälle levitetään hillo ja voikreemi. Tämän jälkeen ne rullataan ja päälle laitetaan kreemi ja koristeet. Tarkempia ohjeita löytyy kyllä netistäkin. :)

lauantai 17. tammikuuta 2015

Vaahtokarkit




Tehtiin koulussa kirsikka-vanilja vaahtokarkkeja. Niistä tuli tosi kivan makuisia. :) Ajateltiin, että on kivaa laittaa vähän erilaisempi maku, joten valittiin kirsikka.

Yllätyin miten helppoa on tehdä näitä, piti vain valmistaa vaahtokarkkimassa ja laittaa spreijattuun vuokaan. Koska tarkoituksenamme oli saada marmoroitu pinta, laitoin ensin vaniljan makuista massaa ja sen päälle kirsikan makuista massaa. Sitten veitsellä vähän sekoiteltiin niitä sekaisin.

Vaahtokarkkimassa:

puoli desiä vettä
1 kpl vaniljatanko
2 dl sokeria
1 dl tärkkelyssiirappia
2 kpl valkuaista
4 kpl liivatelehteä

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 10 minuutiksi.

2. Laita valkuaiset vatkautumaan sähkövatkaimella niin, että siitä tulee kuohkea vaahto.

3. Laita kattilaan halkaistu vaniljatanko, sokeri, tärkkelyssiirappi ja vesi.
Keitä noin 12 minuuttia tai niin, että seos on 130 asteista. Ota vaniljatanko pois.

4. Laita liivatelehdet kuumaan sokeriliemeen ja sekoita hyvin niin, että ne sulavat joukkoon.

5. Lisää kuuma sokeriliemi valkuaisvaahdon joukkoon ja vatkaa tasaiseksi massaksi.

6. Lisää jokin maku, jos haluat. Voit myös jättää vaniljatangon kokonaan laittamatta, jos et halua vaniljan makua.

7. Kaada seos spreijattuun vuokaan ja laita jääkaappiin. Anna hyytyä muutama tunti tai seuraavaan päivään.

8. Kumoa hyytynyt massa leikkuulaudalle ja leikkaa veitsellä tai muoteilla haluamallasi tavalla.

9. Sokeroi palat sokerilla tai tomusokerilla.

torstai 15. tammikuuta 2015

Sydän petit fours


Teimme tänään koulussa taas petit fourseja, nam. :P Nämä ovat mantelipohjaisia, kun ne aiemmat joista kerroin oli niitä suklaavetopohjaisia. Nämä on tehty muotilla, kuin taas suklaiset leikkaamalla. Näistä tuli ihania sydämen mallisia ja vaaleanpunaisia suklaa koristuksin. :)

Täytteenä on aprikoosi hillo ja ananas-greippi täytteellä maustettu voikreemi.
Tuli todella kivan raikkaan makuisia, joskin aika makeita. 
Palat on dipattu pomadaan, jonka jälkeen ne laitettiin ritilälle kuivumaan. Päälle pursotettiin sulatettu suklaa.

Mantelipohja:

750 g mantelimassaa
375 g voita tai margariinia
500 g kananmunaa
50 g vehnäjauhoja

1. Sekoita mantelimassa ja voi tasaiseksi massaksi.

2. Lisää kananmunat ja vehnäjauho ja sekoita hyvin.

3. Levitä massa uunipellille.

4. Paista pohjaa 180 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes se on kullanruskeaa.

keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Rivileivokset


Olen tehnyt koulussa kinuskin makuisia rivileivoksia. Kuvassa niitä ei ole vielä leikattu vaan tehty riviin, jonka jälkeen ne on paloiteltu.



Rivileivokseksi kutsutaan leivosta, joka koristellaan ja sen jälkeen leikataan leivokseksi. Lopullisen leivoksen kaksi reunaa on koristeltu ja kaksi reunaa jää ilman koristetta. Rivileivoksen pinnalle voidaan laittaa kinuskia tai erilaisia hilloja. Kun pinnalle laitetaan hilloja, niiden päälle lisätään myös kiilettä, jotta niistä tulee paremman näköisiä.

Ohje:

Vaalea vetopohja 3kpl

Kostutus: 50-prosenttinen sokerivesi 500 g

Täyte: kerma 1000 g ja omenamarmeladi 500 g

Pinnalle ja reunoille: kerma 1000 g, kinuski 1000 g, paahdettu mantelilastu

1. Valmista vaalea vetopohja.
  • 2000 g kananmunia
  • 1400 g sokeria
  • 1200 g vehnäjauhoja
Ohjeesta tulee neljä vetopohjaa, joten sitä kannattaa hieman pienentää. 


  • Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  • Siivilöi jauhot ja sekoita ne käsin seokseen.
  • Vedä tai levitä seos välittömästi paperin päälle.

2. Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi.

3. Kostuta vetopohja. Levitä ensin marmeladi ja sen päälle kermavaahto.

4. Laita päälle toinen vetopohja. Kostuta ja täytä väli samalla tavalla. 

5. Aseta kolmas vetopohja kanneksi.

6. Merkitse pintaan kevyesti 6 cm:n nauhat sarjaleikkurilla. (tai viivottimella)

7. Leikkaa leivoslevy merkattujen jälkien kohdalta nauhoiksi.

8. Pursota nauhojen reunoille ohuesti kermavaahtoa.

9. Valmista kinuski ja kaada kermavaahtojen keskelle/väliin.

Kinuski:

  • 665 g kermaa
  • 400 g sokeria (voit myös korvata puolet fariinisokerilla)
  • 130 g tärkkelyssiirappia
  • Sekoita kerma ja sokeri yhteen. Keitä seosta, kunnes se sakenee ja väri on muuttunut vaaleanruskeaksi. 
  • Lisää tärkkelyssiirappi valmiiseen kinuskiin.


10. Leikkaa leivoslevy 4 cm:n levyisiksi leivoksiksi ja koristele reunat esim. paahdetuilla mantelilastuilla.


Kinuskin teko

Petit fours - makea pieni suupala

Suklainen petit fours

Petit foursit ovat pieniä voimakkaan makuisia leivoksia. Niiden täytteeksi sopivat erilaiset kreemit, marmeladit ja tryffelit. Kuorrutteeksi sopivat suklaa, pomada ja kinuski. Petit foursit voi valmistaa mantelipohjista tai vetopohjista. 

Leivosten koko on aika pieni, noin 2,5-4 cm. Ne voidaan leikata tai painaa muotilla täytetystä pohjasta. Pohjia ei kostuteta.

Tein koulussa suklaisia petit foursseja. Ensiksi valmistetaan suklaavetopohja.

Suklaavetopohja (n. 6kpl): 
Tästä ohjeesta tulee monta vetopohjaa, joten sen voi jakaa niin pieneksi taikinaksi kuin haluaa

1500 g kananmunaa
1750 g sokeria
150   g emulgaattoria
1000 g vettä
1100 g vehnäjauhoja
150  g kaakaojauhetta
150  g perunajauhoja
100  g maitojauhetta
200  g sulatettua voita tai margariinia

1. Yhdistä kananmunat, sokeri ja emulgaattori ja vatkaa seosta pallovatkaimella täydellä teholla 30 sekuntia.

2. Yhdistä kuivat aineet. Lisää vesi ja kuiva-aineet seokseen.

3. Jatka sekoittamista 3 minuuttia.

4. Lisää seokseen lopuksi sulatettu voi tai margariini.

5. Vedä tai levitä seos välittömästi vetopohjiksi paperin päälle.

6. Paista vetopohjia 200 asteessa noin 7 minuuttia.


Tämän jälkeen valmistetaan suklaalla maustettu voikreemi.

Voikreemi:

1. Keitä sokerivesi.

2. Vaahdota sokeriveden kiehumisen aikana margariini ilmavaksi vaahdoksi. 

3. Jäähdytä sokerivesi kylmässä vesihauteessa ja lisää se vaahdotetun margariinin joukkoon hiljalleen koko ajan sekoittaen.

4. Anna seoksen vatkaantua ilmavaksi sokeriveden lisäyksen jälkeen.

5. Kreemin voi maustaa oman maun mukaan, minä maustoin suklaalla.

Sitten makeat pienet suupalat kootaan. :) Ensin valmis vetopohja jaetaan keskeltä kahtia ja päälle laitetaan hilloa, käytin itse vadelmahilloa. 
Sitten levitetään päälle suklaavoikreemi tasaiseksi kerrokseksi. 
Taitetaan toinen puolisko vetopohjasta täytteiden päälle ja pintaan laitetaan vielä ohut kerros kreemiä, jotta marsipaanilevy pysyy levyn päällä.
Kaulitaan marsipaani 2 mm paksuiseksi levyksi ja laitetaan suklaalevyjen päälle. Sitten se laitetaan pakastimeen ja pakastumisen jälkeen leikataan paloiksi. 
Tämän jälkeen palat kastetaan sulatettuun suklaaseen ja laitetaan ritilän päälle kuivumaan. Ennenkuin suklaa ehtii jähmettyä, päälle ripotellaan värjättyä sokeria. Sokerin voi värjätä nestemäisellä elintarvikevärillä. 

Hääkakku



Tein koulussa parini kanssa kurssilla kaksikerroksisen hääkakun. 
Pohjana on perus kakkupohja. Sen jälkeen on kostutus ja täytteet, täytteenä diblomaattikreemi ja mansikkahillo, ainakin muistaakseni kun siitä on siis jo aikaa kun tämä kakku on tehty. :) Päällä on muotilla koristeltu marsipaanipäällyste ja marsipaanikoristeita. Koristeet pysyvät hyvin kakussa kiinni kun niitä hieman ensin vedellä kostuttaa.


Diblomaattikreemi:

1 litra vispikermaa
1 litra vettä
330g vaniljakreemijauhetta

1. Valmista  ensin vaniljakreemi. Vatkaa vaniljakreemijauhe ja vesi sekaisin sähkövatkaimella, kunnes vaniljakreemi on kiiltävää ja paksua.

2. Vatkaa vispikerma hyväksi vaahdoksi. Sen verran jäykäksi, että voit muotoilla siihen teräviä huippuja. (Ei lisätä sokeria, koska vaniljakreemi itsessään on tarpeaksi makeaa)

3. Sekoita vaniljakreemi ja kermavaahto toisiinsa tasaiseksi massaksi.

Säilyy kylmässä noin vuorokauden (jos et heti laita kakun väliin) ja kakkujen välissä saman ajan kuin kermavaahto.


Tämä on ensimmäinen tekemäni hääkakku ja mielestäni se onnistui ihan hyvin ja olen tyytyväinen. :) Väreinä on tyylikkäät musta ja punainen, jotka sopivat hyvin yhteen. Lisäksi kakkua ympäröi molemmissa kerroksissa marsipaanihelminauha. Kukkien päällä on kultaiset koristehelmet.